fbpixel
Siirry pääsisältöön

Kuka hyötyy suolihuuhtelusta?

Vastustuskyvyn heikentyessä erilaiset krooniset tulehdukset alkavat vaivata ja erilaiset oireet kuten päänsärky, tunkkainen olo, lihas- ja nivelkivut lisääntyvät. Närästys, refluksi sekä sydämen rytmihäiriötkin saattavat johtua ummetuksesta, kun täysi vatsaontelo painaa mahalaukun ja sydämen aluetta. Kun ummetus on kovin paha, ihmiselle tulee huono olo, ruoka pyrkii oksennuksena ulos eikä ruoka maistu. Tällainen tilanne on esimerkiksi monella vanhuksella.

Jos ongelmana on ripuli, tai levoton tai ärtynyt suoli, suolihuuhtelu rauhoittaa ja tasoittaa suolen toimintaa. Jos taas ongelmana on ummetus, suolihuuhtelu auttaa suoleen jämähtäneen ulosteen liikkeelle, keventää paksusuolen taakkaa ja virkistää paksusuolen lihasvoimaa. Kun paksusuoli puhdistuu ja sen ulostetaakka kevenee, suoli alkaa vähitellen toimia normaalisti. Suolihuuhtelu ei aiheuta riippuvuutta tai ns. ”tottumista” huuhteluihin.

Monet sairaudet, niiden hoito ja lääkitys hidastavat tai lamaannuttavat paksusuolen toimintaa. Seurauksena voi olla pahakin ummetus, jota moni joutuu helpottamaan ulostelääkkeillä. Suolihuuhtelun tavoitteena onkin ulostelääkkeiden käytön vähentäminen tai niistä luopuminen. Monet rankat hoidot (esim. syöpähoidot) ja lääkkeet, kuten antibiootit, saattavat syöstä paksusuolen mikrobikannan sekasortoon, jonka seurauksena ilmenee erilaisia suolen toimintahäiriöitä.

Colonicterapian monipuolinen vaikutus perustuu paksusuolen perustehtäviin ihmisen kehossa, esim. aineenvaihdunnassa syntyneiden kuona-aineiden poistaminen, vastustuskyvyn ylläpito, veden takaisin imeytyminen suolesta kehoon, sekä vitamiinien valmistus. Kun paksusuolen mikrobikanta ja toiminta ovat kunnossa, keho voi hyvin. Kun suolessa on epätasapaino tai toiminnallinen häiriö, keho alkaa oireilla.

Suolihuuhtelussa paksusuolesta poistuu paitsi vanhaa suolen seinämään ”jämähtänyttä” ulostemassaa, myös runsaasti epäedullisia mikrobeja (esim. mädättäjäbakteereita, hiivoja). Suolihuuhtelu siis auttaa tasapainottamaan ja tervehdyttämään paksusuolen mikrobikantaa, jolloin paksusuolen aineenvaihdunta normalisoituu ja vitamiinituotanto sekä elimistön vastustuskyky kohenevat.

Paksusuoli oireilee, kun kehossa, ruokavaliossa, suolen mikrobikannassa tai elämäntavoissa vallitsee epätasapainotila. Suoliston oireista kärsii yhä useampi suomalainen. Samalla yhä useampi sairastuu vakaviin paksusuolen sairauksiin, esim. paksusuolen syöpään tai haavaisen paksusuolen oireyhtymään.

Kun suolen mikrobikanta ja elämäntavat ovat tasapainossa, suoli kiittää – ilmavaivat loppuvat, suoli toimii 1-2 kertaa vuorokaudessa ja uloste muuttuu koostumukseltaan terveeksi sopivan kiinteäksi massaksi, jonka haju ei ole epämiellyttävä. Tällaisessa tilanteessa ei tarvita suolihuuhtelua kuin korkeintaan tilapäisen toimintahäiriön yllättäessä tai ruokavalion muutosten yhteydessä.

Jaa

Lue myös