fbpixel
Siirry pääsisältöön

Paasto elvyttää elimistöämme

Kevät on paastojen aikaa, eikä ihme. Keväässä yhdistyy tarve siivota talven jäljet ja voima tehdä uudistavia muutoksia. Otollinen tilanne puhdistuskuureille. Länsimainen lääketiede ja ravitsemustiede eivät hyödynnä paastoja, koska tieteen näkemyksen mukaan ”ruoka ei ole saastaista eikä paasto puhdista”. Mutta onneksi meillä on ikiaikainen tieto ja kokemus kevätpaaston uudistavista vaikutuksista.

Kautta historian ihminen on paastonnut terveydellisistä syistä tai uskonnon ohjaamana. Paasto on yksilöllinen ja henkilökohtainen kokemus, joka keventää sekä kehon että mielen tasolla. Paaston vaikutuksia on tutkittu tieteellisesti ja havaittu selviä laboratoriotesteillä mitattavia muutoksia kehon kemiassa. Keho ja mieli toimivat saumattomassa yhteistyössä, joten suoliston sisältöön, maksan toimintaan ja veren koostumukseen vaikuttava paasto tuntuu myös aivokemiassa, mielialassa ja ajatuksissa.

Puhdistuskuuri tai paasto ei ole laihdutuskuuri. Toistuvat, nopeat painonpudotukset pikaisilla teholaihdutuskuureilla laittavat rasvaan kertyneet ympäristömyrkyt liikkeelle. Ne kiertävät veressä kunnes vähitellen poistuvat elimistöstä maksasolujen puhdistuskäsittelyn kautta, jos maksa toimii hyvin. Maksa on kuitenkin usein ylikuormittunut, onhan neljäsosalla suomalaisista rasvamaksa ja ympäristömyrkyt, lääkkeet ja kemikaalit rasittavat maksaa. Maksan puhdistava entsyymitoiminta saattaa toimia vajavaisesti tärkeiden ravintotekijöiden, kuten seleenin, puutoksen takia. Jojolaihduttajilla toistuva painonnousu varastoi myrkyt uudelleen rasvakudokseen ja laihtumisen hyödyt on menetetty. Tilanne muuttuu, kun painonpudotus tapahtuu maksan toimintaa tukien ja ravitsemustilaa vahvistaen. Laihdutusajatus kannattaa jopa unohtaa ja keskittyä kehon puhdistamiseen ja elämäntapojen uudistamiseen. Sivuvaikutuksena painokin putoaa. Kehon puhdistumisen ja vahvistumisen myötä terveys ja hyvinvointi lisääntyvät ja painonhallinta helpottuu pysyvästi.

Lue Antioksidanttiklinikan ravitsemusterapeutin koko artikkeli puhdistuksesta kokonaisuudessaan ja tutustu paastoamisen eri vaihtoehtoihin: https://antioksidantti.fi/ravitsemusterapia/puhdistus/

Jaa

Lue myös