fbpixel
Siirry pääsisältöön

Colonicterapia – eli koneellinen suolihuuhtelu

Colonicterapialla tarkoitetaan paksusuolen vesipesua. Kansainvälisesti se tunnetaan nimellä Colon Hydrotheraphy.

Colonicterapiaa käytetään ennaltaehkäisevänä ja terveyttä ylläpitävänä hoitona. Hoito elvyttää suolen normaalia toimintaa, tasapainottaa suoliston bakteerikantaa ja lisää koko kehon hyvinvointia. Suoliston mikrobiston häiriintyminen näkyy erilaisina oireina mm. ihottumina, ummetuksena, ripulina, vatsan turvotuksena, päänsärkynä, nivelvaivoina, masennuksena sekä yleisen energiatason laskuna.

Colonicterapiahoito eli suolihuuhtelu tehdään Coloniclaitteen avulla, missä suodatettu vesi johdetaan hitaasti asettimen avulla paksusuoleen hyvin pienellä paineella. Kehon lämpöiseksi säädetty vesi rentouttaa suolen lihaksistoa, pehmittää ulostemassoja ja irroittaa niitä suolen seinämistä. Putkia pitkin kulkeva vesi johdetaan sisään ja sieltä ulos tuleva vesi toista putkea pitkin suoraan viemäriin.

Hoito on puhdas, luonnonmukainen ja yleisesti hajuton. Hoitoaika on 60 minuuttia, josta itse huuhtelua on keskimäärin 45 min. Hoito on tehokas mutta samalla hellävarainen.

Colonicterapialla eli suolihuuhtelulla on saatu hyviä hoitotuloksia suoliston epätasapaino tiloihin, kuten ummetukseen, ripuliin, hiivasyndroomaan ja ilmavaivoihin. Puhdistamisella on vaikutusta aineenvaihduntaan, iho-oireisiin ja selluliittiin. Elimistöä puhdistavien elinten (maksa, munuaiset, keuhkot ja iho) taakka helpottuu. Myös erilaiset kiputilat kuten lihas-ja nivelsäryt voivat helpottua. Hoitoa suositellaan paaston tueksi sekä ruokavalio- ja elämäntapamuutosten yhteydessä. Colonicterapiaa suositellaan myös erilaisissa sairaustiloissa kuten IBS, diabetes, MS-tauti, reumasairaudet ja selkäydinvamman saaneet henkilöt. Hoito toteutetaan aina useamman hoidon sarjana, koska näin saavutetaan paras hoitotulos. Tarvittavien huuhteluiden määrä suunnitellaan jokaiselle asiakkaalle kuitenkin yksilöllisesti.

Ohjeita ennen hoitoon tuloa

Ennen hoitoon tuloa on hyvä olla syömättä noin 2 tuntia, ettei vatsa ole liian täysi. Ruokavalion keventäminen (keitot, smoothiet, hedelmät) muutama päivä ennen hoitoa on myös suotavaa. Samoin hoidon jälkeisinä päivinä nautitut kevyet ateriat hellivät suolistoasi.

Mikäli sinulla on arka peräaukon limakalvo, suosittelemme hankkimaan SCHERIPROCT NEO KOMBI PERÄPUIKON JA VOITEEN 15+30G valmiiksi apteekista. Laita peräpuikko noin tuntia ennen hoitoon tuloa. Voidetta voit käyttää heti hoidon jälkeen. Maitohappo bakteerien käyttöä suositellaan hoitojakson yhteydessä turvaamaan suoliston uuden hyvän bakteerikannan kasvua.

Hoitotiheys ja jaksotus

Puhdistusprosessin aikaan saamiseksi hoitoja olisi hyvä ottaa useamman kerran hoitosarjana. Vähintään 3 hoitokertaa 2 viikon ajanjaksolle. Kuitenkin tätä pidemmällä hoitosarjalla kyetään paremmin vaikuttamaan suoliston bakteerikannan muuttumiseen sekä paksusuolen ja koko kehon perusteellisempaan puhdistumiseen. Jokaisen asiakkaan tilanne on yksilöllinen ja hoito suunnitellaan yhdessä asiakkaan kanssa keskustellen.

Colonic-suolihuuhtelusta on usein apua kun haluat

 • puhdistaa kehoasi
 • keventää ja virkistää oloasi
 • helpottaa paastoamista
 • että ravintoaineet imeytyvät paremmin kehoosi
 • ylläpitää terveyttä ja ennaltaehkäistä sairauksia
 • vähentää ulostelääkkeiden käyttöä tai lopettaa kokonaan käytön
 • tasapainottaa ja tervehdyttää paksusuolen mikrobikantaa, jolloin suolen aineenvaihdunta normalisoituu ja vitamiinituotanto sekä elimistön vastustuskyky kohenevat
 • tehdä elämäntapamuutoksen

Tai jos ongelmana esimerkiksi:

 • paksusuolen ummetus
 • ripuli
 • ilmavaivat
 • turvotus ja pöhötys
 • selluliitti
 • hiivaoireyhtymä
 • päänsärky tai migreeni
 • kihti
 • unettomuus
 • peräpukamat
 • tulehdusalttius
 • painonhallinta
 • astmaoireet
 • allergiat
 • lihas- tai nivelsärky
 • heikentynyt vastustuskyky
 • infektiokierre
 • ihottumaoireet
 • epäpuhdas iho
 • raskasmetallimyrkytys, alkoholi-, tupakka- tai lääkeongelma
 • antibioottikuuri tai muut kehon kuntoa heikentäneet hoitojaksot
 • krooniset sairaudet

Lue myös

Vastustuskyvyn heikentyessä erilaiset krooniset tulehdukset alkavat vaivata ja erilaiset oireet kuten päänsärky, tunkkainen olo, lihas- ja nivelkivut lisääntyvät. Närästys, refluksi sekä sydämen rytmihäiriötkin saattavat johtua ummetuksesta, kun täysi vatsaontelo painaa mahalaukun ja sydämen aluetta. Kun ummetus on kovin paha, ihmiselle tulee huono olo, ruoka pyrkii oksennuksena ulos eikä ruoka maistu. Tällainen tilanne on esimerkiksi monella vanhuksella.

Jos ongelmana on ripuli, tai levoton tai ärtynyt suoli, suolihuuhtelu rauhoittaa ja tasoittaa suolen toimintaa. Jos taas ongelmana on ummetus, suolihuuhtelu auttaa suoleen jämähtäneen ulosteen liikkeelle, keventää paksusuolen taakkaa ja virkistää paksusuolen lihasvoimaa. Kun paksusuoli puhdistuu ja sen ulostetaakka kevenee, suoli alkaa vähitellen toimia normaalisti. Suolihuuhtelu ei aiheuta riippuvuutta tai ns. ”tottumista” huuhteluihin.

Monet sairaudet, niiden hoito ja lääkitys hidastavat tai lamaannuttavat paksusuolen toimintaa. Seurauksena voi olla pahakin ummetus, jota moni joutuu helpottamaan ulostelääkkeillä. Suolihuuhtelun tavoitteena onkin ulostelääkkeiden käytön vähentäminen tai niistä luopuminen. Monet rankat hoidot (esim. syöpähoidot) ja lääkkeet, kuten antibiootit, saattavat syöstä paksusuolen mikrobikannan sekasortoon, jonka seurauksena ilmenee erilaisia suolen toimintahäiriöitä.

Colonicterapian monipuolinen vaikutus perustuu paksusuolen perustehtäviin ihmisen kehossa, esim. aineenvaihdunnassa syntyneiden kuona-aineiden poistaminen, vastustuskyvyn ylläpito, veden takaisin imeytyminen suolesta kehoon, sekä vitamiinien valmistus. Kun paksusuolen mikrobikanta ja toiminta ovat kunnossa, keho voi hyvin. Kun suolessa on epätasapaino tai toiminnallinen häiriö, keho alkaa oireilla.

Suolihuuhtelussa paksusuolesta poistuu paitsi vanhaa suolen seinämään ”jämähtänyttä” ulostemassaa, myös runsaasti epäedullisia mikrobeja (esim. mädättäjäbakteereita, hiivoja). Suolihuuhtelu siis auttaa tasapainottamaan ja tervehdyttämään paksusuolen mikrobikantaa, jolloin paksusuolen aineenvaihdunta normalisoituu ja vitamiinituotanto sekä elimistön vastustuskyky kohenevat.

Paksusuoli oireilee, kun kehossa, ruokavaliossa, suolen mikrobikannassa tai elämäntavoissa vallitsee epätasapainotila. Suoliston oireista kärsii yhä useampi suomalainen. Samalla yhä useampi sairastuu vakaviin paksusuolen sairauksiin, esim. paksusuolen syöpään tai haavaisen paksusuolen oireyhtymään.

Kun suolen mikrobikanta ja elämäntavat ovat tasapainossa, suoli kiittää – ilmavaivat loppuvat, suoli toimii 1-2 kertaa vuorokaudessa ja uloste muuttuu koostumukseltaan terveeksi sopivan kiinteäksi massaksi, jonka haju ei ole epämiellyttävä. Tällaisessa tilanteessa ei tarvita suolihuuhtelua kuin korkeintaan tilapäisen toimintahäiriön yllättäessä tai ruokavalion muutosten yhteydessä.

Open in separate page

Colonicterapia normalisoi suolen omaa toimintaa, palauttaa ja lisää suolen seinämän luontaista liikettä, peristaltiikkaa, joka työntää ulostemassaa ruokailun jälkeen eteenpäin suolistossa. Samalla, kun paksusuolen toiminta paranee, helpottuu myös muiden elimistöä puhdistavien elinten (maksan, munuaisten, ihon ja keuhkojen) taakka. Myös lymfajärjestelmän toiminta paranee sen suojatessa elimistöä mm. erilaisten haitallisten bakteerien hyökkäyksiltä.

Colonicterapia on myös terveyttä ylläpitävää, ennaltaehkäisevää hoitoa. Se auttaa mm. uuden bakteerikannan muodostumisessa ruokavaliomuutosten yhteydessä ja paastotessa, sekä on hyvä apu myös painonhallintaan. Suolihuuhtelut edistävät ravinteiden imeytymistä, elimistö puhdistuu ja energiaa vapautuu kehon terveyden ylläpitoon.

Suolistomme on terveytemme moottori ja juuri suolistossamme on juuret terveyteen. Vastustuskyvystämme jopa 80-90 % sanotaan olevan kiinni suolen hyvinvoinnista ja noin 95% serotoniinista (onnellisuushormonista) tuotetaan, varastoidaan ja käytetään paksusuolessa. Terveellekin suositellaan suolihuuhtelua muutaman kerran vuodessa varsinkin silloin, kun haluaa antaa ruuansulatukselle sen kaipaamaa lepoa puhdistavan ruokavalion tai paaston avulla.

Hoitojen yhteydessä mietitään tarvittaessa myös itse kunkin elämäntapoja ja pyritään tekemään muutoksia ruuansulatuksen ja suolen toiminnan hyväksi. Koska suolihuuhtelussa poistuu veden ja ulosteen mukana paitsi ei toivottuja, myös välttämättömiä, hyviä mikrobeja, käytetään suolihuuhtelun tukihoitona mm. probioottihoitoa, millä varmistetaan että hyvä bakteerikanta saadaan palautettua suolistoon.

Open in separate page